Kan Rutte III wel rekenen?

Begin vorig jaar stelde Mark Rutte dat als je 130 kilometer per uur rijdt, je minder CO2-uitstoot dan als je 120 kilometer per uur rijdt. Iedere bèta kan Rutte voorrekenen dat dit klinkklare onzin is. Maar bèta’s, die vindt je vrijwel niet in het nieuwe kabinet. Werktuigbouwkundige Eric Wiebes staat er als bèta alleen voor. De andere 23 bewindslieden uit Rutte III studeerde vooral geschiedenis en bestuurskunde.
Het belang van kunnen rekenen in de politiek werd pijnlijk duidelijk in 2012 toen Samsom met Rutte onderhandelde over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Samsom (natuurkundige) had zijn cijfers paraat en verleidde Rutte tot een deal waarbij Rutte niet in staat was de impact te bepalen. Terwijl Rutte de VVD-achterban probeerde koest te houden, rekende Diederik Samsom vrolijk alle journalisten voor hoeveel het ene gezin er op vooruit zou gaan en hoeveel het andere meer moest gaan betalen.
Wanneer politiek leiders van VVD, CU en CDA zeggen dat ‘kwaliteit de doorslag geeft’, verwacht je toch een betere mix van alfa’s en bèta’s om dergelijke fiasco’s te voorkomen. Politiek Den Haag lijkt het belang rekenen totaal niet in in te zien. Het maar weer afschaffen van de rekentoets maakt dit pijnlijk duidelijk.
Dit artikel verscheen op 30 oktober 2017 in NRC en NRC Next.

Reacties zijn gesloten.